ADAC har offentliggjort sin årlige vinterdæktest, som har ændret metodologi siden sidste år og fokuserer meget mere på miljø og bæredygtighed, som nu udgør 30% af den samlede score, hvilket er meget. På grund af de forskellige kriterier er resultaterne ofte anderledes end i andre tests, og i år er det ikke anderledes i størrelsen 225/45 R17.

☰
Opstillingen
Der blev testet 11 dæk, men vi så ingen af de nye dæk – Nokian Snowproof er stadig med her i sin første version på trods af, at Nokian Snowproof 2 (★71) er udkommet, og GoodYear UltraGrip Performance 3 (★96) mangler også med den ældre GY UG Performance+ version i stedet.
På førstepladsen finder vi et gennemprøvet dæk fra Continental, WinterContact TS870. Det fik topplaceringen hovedsageligt takket være dets håndteringsegenskaber over gennemsnittet på sne, hvor ADAC er en af de få, der måler bremselængden på is, hvor førnævnte Continental udmærker sig. Den anden disciplin, hvor dækket udmærker sig, er udholdenhed – som ADAC forudsiger til 55.900 km.
Michelin Alpin 6 kommer på andenpladsen, et dæk, der klarer sig endnu bedre i miljøvurderingen, hovedsageligt på grund af dets kilometertal, som er beregnet til 61.000 kilometer. Igen er det også meget stærkt til at bremse på is, en disciplin, som andre tests har tendens til at udelade. Sammenlignet med Continental halter den især i vådt føre, men ellers er den stadig den næstbedste i testen, når det gælder køreegenskaber.
GOODYEAR UltraGrip Performance+ ligner, men tilbyder ikke så meget holdbarhed og bæredygtighed, hvilket sender det ned på tredjepladsen bag Michelin. Det ville være interessant at se, hvordan det nyere UltraGrip Performance 3 ville klare sig i sammenligning. Fjerdepladsen går til et dæk, der blev introduceret tilbage i 2015, og som ikke har klaret sig så godt i de seneste tests, men som klarer sig godt her netop på grund af dets fokus på miljøet, især dets holdbarhed. I vådt føre blev det dog nedgraderet til tilfredsstillende, hvilket forværrede den samlede score for køreegenskaber.
Bridgestone – andre steder en vinder, her næstsidst – hvorfor?
Der er også mange andre dæk i testen, og jeg anbefaler, at du tjekker hele tabellen på linket nedenfor, som giver dig et samlet overblik over hvert dæks kvaliteter. Men jeg vil stadig fokusere på, hvordan BRIDGESTONE BLIZZAK LM005 kan vinde nogle tests og i andre være i bunden af starttabellen, som her i ADAC-testen. Det viser meget godt, hvordan dæktests skal anskues. For du kan ikke bare tage testresultaterne i absolut rækkefølge, du er nødt til at fortolke dem til din særlige brugssituation.
Så lad os tage et kig på resultaterne af Bridgestone-dækket – når vi sammenligner de enkelte discipliner med andre tests, er de målte værdier ens. Så hvordan er det muligt, at det blev nummer 11? Det er på grund af de forskellige prioriteter i de forskellige tests. ADAC giver den dårligste underdisciplin den samlede karakter i begge de målte hoveddiscipliner. Så hvis et dæk får karakteren 4 i sne, kan det ikke få en bedre samlet karakter end 4. Det var det, der skete for Bridgestone – det fik 3,2 i sne, og det er på grund af bremsning på is, hvilket, som vi allerede har sagt, ikke måles i de andre tests. På grund af den førnævnte logik i testen hjalp dens overgennemsnitlige bremseevne på sne ikke, hvilket gav den en samlet karakter på 3,2, og miljøpræstationen blev derefter ødelagt af dens kilometertal, som kun blev målt til 36.100 km, hvilket var det laveste i testen. I andre tests klarer den sig ikke så dårligt, men her skyldes det, at det hovedsageligt var touringdæk, der var med i testen, mens den i andre tests ofte bliver sat op mod UHP-dæk.
Sammenfatning
Alt i alt skal man se lidt anderledes på ADAC-testene efter ændringen i pointgivningen – hvis du primært er interesseret i køreegenskaber, er det en god idé at gennemgå testen dæk for dæk og vurdere, hvilke kriterier der er vigtige for dig. Tjek også andre vinterdæktests for 2023 for at få en omfattende forståelse af de muligheder, der er til rådighed for dig. Det er lidt en skam at se fraværet af nyere modeller eller modeller udelukkende til elbiler, når det handler om at vurdere miljøpåvirkningen. Men det får vi forhåbentlig at se næste gang.